Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică Europeană a definit Educația financiară ca fiind: “cunoașterea și înțelegerea conceptelor și riscurilor financiare, precum și abilitățile, motivația și încrederea de a aplica astfel de cunoștințe și înțelegere în vederea luării unor decizii eficiente într-o serie de contexte financiare, pentru a îmbunătăți bunăstarea financiară a indivizilor și a societății și pentru a permite participarea la viața economică.”
Aspecte relevante în educația financiară:
1. Educația financiară nu se referă doar la cunoaștere și înțelegere, ci și la scopul său – a promova luarea eficientă a deciziilor.
2. Obiectivul Educației financiare este de a crește bunăstarea financiară, nu de a afecta un singur comportament.
3. Educația financiară are efecte nu doar pentru indivizi, ci și pentru societate.
4. Educația financiară, cum ar fi citirea, scrierea și cunoașterea științei, le permite tinerilor să participe la viața economică.
În acest context, experții europeni consideră că este important să se sublinieze nevoia de învățare continuă. Întrucât piețele evoluează în mod constant, este important ca oamenii să învețe și să înțeleagă mai întâi elementele de bază ale educației financiare și, apoi, să fie deschiși la îmbunătățirea acestor cunoștințe.
În teorie, sunt incluse, de asemenea, motivația și încrederea. Poți avea cunoștințe și întelegere din punct de vedere teoretic, dar îți pot lipsi motivația și încrederea, astfel nepunând în aplicare informațiile știute. Cu ajutorul disciplinei, copiii pot aplica mai ușor cunoștințele de educație financiară dobândite. Însă, în procesul de instruire, disciplina este și partea cea mai provocatoare pentru educatori.
Generațiile viitoare pot avea o viață de succes și împlinită și pot crește fără datorii și împrumuturi. Acest lucru contribuie la bunăstarea vieții lor din punct de vedere financiar și ajută, totodată, la diminuarea stresului și nesiguranței.
În acest sens, este remarcată ințiativa companiei Salarium care, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), își propune să îi ajute pe tinerii angajați să facă față complexității vieții de zi cu zi. Misiunea Salarium este aceea de a crește bunăstarea financiară pe termen lung a angajaților, venind în sprijinul acestora atât cu cunoștințele necesare pentru a îi ajuta să își gestioneze singuri viața financiară, cât și cu o soluție practică atunci când au nevoie de bani.
Acest demers este cu atât mai important acum, dat fiind contextul economic actual și efectele cauzate de acesta. Tinerii care sunt la început de drum au venituri mai mici, astfel gradul de îndatorare fiind mai mare în randul acestora. Așteptările și nevoile lor depășesc nivelul lor financiar. Acum este momentul oportun de a integra în societate un astfel de proiect inovator care se centrează pe utilizator și astfel, prin educație financiară să formăm abilități pentru o mai bună gestionare a bugetului.
În acest context, companiile au un rol foarte important în viața angajaților, iar prin aplicația Salarium, acestea pot pune la dispoziția salariaților o componentă gratuită de educație financiară, cu scopul de a îi ajuta să ia decizii mai bune. Dorim ca educația financiară să devină o prioritate pentru companii și un demers măsurat constant pentru a asigura o evoluție pozitivă în viețile angajaților. De asemenea, este important ca dorințele și nevoile imediate ale angajaților să fie bine înțelese și adresate de către companii, efectele urmărite fiind acelea de a îmbunătăți pe termen lung relația angajat – angajator și de a crește productivitatea la locul de muncă.

La o întrebare simplă “Care sunt principalele trei motive pentru care angajații rămân fără bani până la următoarea zi de salariu?” răspundem prompt: gestionarea incorectă a finanțelor, împrumuturile cu dobânzi mari și lipsa înțelegerii diferenței dintre nevoi și dorințe.
Educația financiară îi ajută pe oameni să aibă o mai bună înțelegere asupra bugetului (raportul dintre venituri și cheltuieli), dar și să economisească. Economisirea ar trebui să facă parte din viața tuturor angajaților, reprezentând o bună practică care îi ajută să rămână într-o zonă de siguranță financiară. Acest obicei poate fi ușor preluat și e mai puțin relevantă suma la care ajungi, ci mai important este obiceiul în sine.
Photo by Diane Helentjaris on Unsplash
Salarium recomandă angajaților să rămână precauți în privința expunerii la împrumuturi și apelarea la credite. Propunerea Salarium este ca angajații să își acceseze propriul salariu prin intermediul aplicației, evitând astfel dobânzile excesive și efectele acestora. Pe termen lung, Salarium își propune să ajute angajații să își gestioneze singuri mai bine finanțele, lărgind orizontul cunoștințelor financiare ale acestora, atât prin resursele gratuite puse la dispoziția utilizatorilor, cât și prin orice alte informații disponibile astăzi.
În condițiile în care ciclurile tradiționale de plată pot influența bunăstarea financiară a angajaților, iar 70% dintre aceștia rămân fără bani de la un salariu la altul, Salarium vine în întâmpinarea unei nevoi actuale din piața muncii și ajută salariații să primească instant un avans din salariu, înaintea zilei tradiționale de plată.
Compania Salarium Fintech a lansat recent propria aplicație, disponibilă în Google Play și AppStore, devenind astfel prima platformă de plată a avansului salarial și de educație financiară din România.
Prin intermediul aplicației mobile Salarium, angajații companiilor din România au posibilitatea să solicite avansuri salariale, fără comisioane sau dobânzi. Salarium se poate integra cu orice soluție de Payroll, deservind astfel o plajă extinsa de companii din industrii diverse.
În paralel, APPE își aduce aportul educațional în sfera finanțelor prin extinderea proiectelor de educație financiară din cadrul învățământului preuniversitar (preșcolari, elevi și profesori) și extinde acest demers în rândul companiilor. Considerăm că este necesară o colaborare între companii, asociații educaționale și proiecte inovatoare, precum Salarium, pentru a aduce o schimbare în viețile financiare ale angajaților și familiilor acestora.