Ziarul Financiar organizează cea de-a 16-a ediție a Conferinței ZF HR Trends. Ediția aceasta vine în sprijinul companiilor de a găsi cele mai bune metode de combatere a „burnout”-ului care a devenit și mai pregnant pe piața muncii din România.
Piața muncii a suferit schimbări de-a lungul ultimilor doi ani, fiind într-o continuă reajustare. Pandemia a adus multe modificări, iar eliminarea restricțiilor implică o analiză a noilor standarde de muncă și o strategie în ceea ce privește adaptarea acestora la munca la birou sau cea hibrid.
Având în vedere conflictul care se desfășoară în Ucraina, oamenii de HR au în vedere anxietatea pe care situația vecinilor o provoacă angajaților. De asemenea, deficitul de muncă este o problemă din ce în ce mai pregnantă în România, lăsând specialiștii de HR să se întrebe dacă acesta nu poate fi compensat de către ucrainieni.
Fluctuația de personal este o altă grijă a oamenilor de HR. Fenomenul de „big migration” care se întâmplă în plan internațional a început să prindă contur și în România. Fiind într-o fază timpurie, rata de retenție a personalului poate fi îmbunătățită. Beneficiile pe care angajații le primesc, un mediu de lucru eficient, bine organizat și salariul motivant reprezintă câteva aspecte pe care companiile le folosesc pentru a-și păstra și motiva salariații.
Beneficiile aduse de Salarium în piața muncii
Alina Ștefan, CEO Salarium, va aborda subiectul banilor și rolul acestora în viețile angajaților în cadrul Conferinței ZF HR Trends. Alina are experiență în domeniul beneficiilor și modul în care acestea impactează relația angajat-angajator. Salarium este un beneficiu extra-salarial care completează pachetul de beneficii oferit angajaților. Diversitatea în beneficii are un rol cheie în retenția salariaților, iar alinierea la trend-urile internaționale a devenit o necesitate. Datorită schimbărilor apărute în piața muncii și a dorinței angajatorilor de a se alinia la nevoile angajaților, Salarium introduce un nou concept în piață – salary on demand. În urma sondajelor și studiilor realizate în plan național, am descoperit că 70% dintre români au un stres financiar ridicat, iar 61% dintre angajați spun că nu vor să aștepte până la ziua de salariu pentru a avea acces la acesta. Astfel, pentru a veni în sprijinul angajaților și a adresa această nevoie, a luat naștere Salarium, prima soluție de plată instantă a avansurilor salariale.
Trăim într-o lume care se află într-o continuă mișcare, iar dinamica de consum a crescut în ultimii ani, accentuând astfel nevoia accesului la bani a românilor. Banii au un rol cheie în viața fiecărei peroane și definesc stilul de viață pe care îl au. Accesul la salariu înainte de ziua de plată a devenit o nevoie pentru cât mai mulți oameni, Salarium fiind un beneficiu dorit de câtre angajați. Acesta are un impact pozitiv atât în viața salariaților, cât și în cea a companiei. Introducerea Salarium în companie nu intervine pe procesele interne, dar susține rulajul financiar lunar al acesteia, Salarium plătind avansurile în lună. De asemenea, în urma studiilor realizate, a reieșit o productivitate crescută cu 30% a angajaților și un stres financiar mai redus. Dacă relația dintre angajat și angajator este una umană, iar companiile sunt interesate de calitatea vieții salariaților lor, implicarea acestora poate crește, reducând astfel fluctuația de personal.
Salarium este un trend internațional, iar prin tehnologie și inovație crește valoarea în pieță. Inovația este acel atribut care perturbă sistemele clasice și aduce schimbări în piață. Astfel, Salarium și-a propus încă de la început să contribuie la modernizarea sistemului de salarizare și să simplifice procesul de acordare a avansurilor salariale. Primii angajați care se adaptează acestui nou beneficiu sunt tinerii, generația Z. Aceștia au o înclinație înspre tehnologie și soluții digitale, făcând parte din generația denumită și tech-savvy. Tinerii reprezintă noua forță de muncă, iar adaptarea beneficiilor la dorințele și nevoile acestora este din ce în ce mai întâlnită în companiile cu angajați tineri.
Un nou concept: antifragilitatea
Deschiderea oamenilor la diversitate și la nou se află pe o pantă ascendentă, crescând astfel nivelul de adaptabilitate a angajaților la noi oportunități. Prin acestea, omogenizarea în plan european a beneficiilor contribuie la tranziția mai ușoară dintre locurile de muncă. Având în vedere fenomenoul de „big migration”, ne așteptăm la o diversitate culturală crescută atât în plan național, cât și în plan internațional. Astfel, adaptabilitatea și deschiderea la diversitate a angajaților reprezintă un atuu atât în plan personal, cât și profesional. Generația Z a crescut diferit și are așteptări diferite de la angajator, căutând noi metode de dezvoltare personală și la locul de muncă. Astfel, a apărut un nou concept definit de termenul „antifragilitate”. Unele lucruri cresc datorită expunerii la factori de stres, iar ele prosperă atunci când sunt expuse la volatilitate, dezordine, impredictibilitate, haos și iubesc aventura, riscul și incertitudinea. Nassim Nicholas Taleb a scris cartea intitulată „Anti-fragile: Things That Gain from Disorder” în care a explicat conceptul de „antifragilitate”: „Anti-fragility is beyond resilience or robustness. The resilient resists shocks and stays the same; the anti-fragile gets better.”. Prin intermediul noului concept, angajații pot dobândi abilitatea de a fi mai implicați, cu mai multă bună-voință și dorință de dezvoltare.
În cartea sa, Taleb oferă diverse exemple prin care putem să devenim mai puțin fragili, iar unul dintre ele este acela de a nu avea datorii. El scrie că atunci când nu avem datorii, nu ne pasă de reputația noastră și cumva, doar atunci când nu ne pasă de reputația noastră, tindem să avem una mai bună. Acest concept este unul nou și se află pe o pantă ascendentă, fiind regăsit în din ce în ce mai multe comunități și împărtășit printre membrii acestora.
Inovația înseamnă o deschidere înspre nou, înspre diversitate și creștere. Astfel, putem spune că inovația se aliniază noului concept de „antifragilitate”. Salarium este o soluție nouă inovatoare care întrunește caracteristicile trend-ului „salary on demand”, dar și cele ale conceptului de „antifragilitate”. Rolul acestei soluții este acela de a contribui la scăderea gradului de îndatorare și de a avea un impact pozitiv asupra vieților angajaților.
Având în vedere creșterea accelerată a pieței prin inovație și dezvoltare de cât mai multe soluții digitale care să se alinieze noilor trend-uri internaționale, putem spune că în timp acestea vor deveni un standard de muncă, dar și de dezvoltare a vieții personale. Astfel, angajații vor vrea să aibă zilnic acces la banii lor munciți și nu vor mai recunoaște ziua de plată ca zi de salariu. Ziua de salariu poate fi în fiecare zi dacă există nevoia, angajatul nemaifiind nevoit să amâne plata facturilor și poate avea acces la bani atunci când are nevoie de ei.